Virus & trojaner

En Mac drabbas sällan av virus och trojaner, men det händer tyvärr ibland och då kan det vara bra att veta hur man ser tecken på just virus och trojaner. Så här ser du tecken på om din Mac har drabbats av virus eller trojaner.

Så ser du om din Mac har drabbats av virus och trojaner

  • Om din Mac bara blir segare och segare kan det handla om ett hårdvaru- eller mjukvaruproblem, men det kan också vara tecken på virus.
  • Om din Mac arbetar hela tiden trots att du inte använder den eller har några program öppna.
  • Om du ser att ditt modem skickar och tar emot information till och från nätet utan att du använder datorn kan du ha drabbats av ett spionprogram (som är en trojan) som håller på att sprida din privata information.
  • Filer försvinner inte av sig själv, så om du inte hittar vissa filer som du är säker på att du inte har slängt kan det vara tecken på virus.
  • Datorns inställningar ändrar sig inte heller av sig själva, så om dina inställningar inte är som de brukar kan du ha drabbats av virus eller trojaner.
  • Om dina dokument, till exempel dina Worddokument, inte ser ut som de brukar eller beter sig underligt när du arbetar med dem kan du ha drabbats av virus, kanske ett macrovirus.
  • Om dina program uppför sig besynnerligt, till exempel öppnas och stängs av sig själva eller inte fungerar som de ska, kan det antingen vara fel på programvaran eller så handlar det om virus.

Ta bort virus och trojaner

Om du tror att din Mac har drabbats av ett virus eller en trojan rekommenderar vi att du laddar ner ett av de antivirus till Mac som du hittar här på antivirusmac.nu som du kan ta bort viruset eller trojanen med. Behåll sedan antiviruset så att din Mac får ett bra skydd mot framtida virus och trojaner.