Slippa virus

Det finns de som tror att man är 100 % säker när man har installerat ett antivirus i sin Mac, men faktum är att inget antivirus är 100 % säkert. Risken för att du ska drabbas av virus är förvisso mycket liten om du har ett antivirus, men risken finns tyvärr. Om du vill minimera risken för att få virus bör du vidta vissa försiktighetsåtgärder och göra så här för att slippa virus:

Var försiktig med fildelning. Det är inte bara olaglig fildelning som sprider virus även om risken är störst om du laddar ner olagligt material på The Pirate Bay, men det gör du såklart inte eftersom det är olagligt, eller hur? Även filer som du laddar ner från dina vänner kan innehålla virus om deras datorer är smittade. Ett antivirus till Mac brukar tack och lov ofta upptäcka om filerna innehåller virus, men du bör ändå vara försiktig med vad du laddar ner.

Var försiktig med din e-post. Om du får e-post från en okänd avsändare bör du vara försiktig med den. E-posten kan nämligen innehålla bilagor och länkar som innehåller virus. Även märklig e-post som ser ut att komma från en vän kan innehålla virus om din polares dator har blivit smittad. Så öppna aldrig e-post som du inte litar på.

Var försiktig med vilka länkar du klickar på. Till exempel sökträffar på Google eller länkar på Facebook kan ge din dator virus. En länk kan bära på virus eller så slussar den dig vidare till en virussmittad sajt.

Installera bara tillägg som du litar på. Det finns en mängd tillägg på nätet som innehåller virus. Det finns sajter som påstår att du måste installera ett visst tillägg eller ett codec för att du ska kunna se ett filmklipp eller lyssna på en låt. Om du inte litar på sajten eller tilläggets utgivare bör du inte installera tillägget eftersom det kan innehålla virus.