Trojaner

I början av april 2012 spreds nyheten som en löpeld på nätet och i media: över 600 000 macar hade smittats av den elaka trojanen flashback. Flashback hade tagit sig in genom ett säkerhetshål i Java och hade sedan samlat in användarnas privata information som sedan skickades rakt i händerna på de elaka hackarna.  Vi macanvändare kunde inte tro våra ögon. Macen var ju en fästning som inga virus eller trojaner kunde rå på. Nu fick även vi macanvändare bittert erfara att inte ens macen var helt ointaglig för sabotageprogram, även om en Mac förfarande är betydligt säkrare än en PC.

Om trojaner

Det största hotet mot en Mac är inte virus utan trojaner. Det är ytterst ovanligt att en Mac drabbas av virus (om ens någonsin utanför laboratorietesterna) men en Mac kan alltså drabbas av trojaner vilket är minst lika illa. En trojan är ett litet program som utger sig för att vara något annat än vad det egentligen är till skillnad från ett virus som är ett litet program som följer med ett annat program. Många trojaner är spionprogram som samlar in känslig information som till exempel kreditkortsnummer, bankkontonummer, inloggningsuppgifter och en massa andra känsliga uppgifter. En trojan är alltså inte bara ett hot mot din dator utan även mot ditt privatliv och din ekonomi.

Ett antivirus för Mac stoppar trojaner

Ett bra antivirus för Mac stoppar tack och lov inte bara virus utan även trojaner. Om du installerar ett bra antivirus för Mac, som till exempel Panda Antivirus för Mac, riskerar du inte längre att din Mac drabbas av trojaner eller andra farliga program. Ett antivirus för Mac blockerar hot i realtid och varnar dig om du försöker installera ett program som egentligen är en trojan.