Vanliga frågor

Kan min Mac drabbas av virus?

Både ja och nej. Ett virus i snäv bemärkelse är en skadlig kod som sprids med ett annat program och sedan smittar ner andra filer. Risken för att en Mac ska drabbas av ett sånt virus är i stort sett obefintlig, men när man talar om virus syftar man oftast all skadlig kod, såsom trojaner, spionprogram, maskar och farliga skript. Och ja, det här kan en Mac drabbas av. Du kommer säkert ihåg trojanen flashback som för några år sedan smittade ner hundratusentals Macar. Det är bara fakta.

Behöver min Mac verkligen ett antivirus?

Ja, om du vill vara på helt säkra sidan eftersom en Mac faktiskt kan drabbas av trojaner, spionprogram och andra skadliga koder. Om du ofta surfar på okända sajter och laddar ner filer via fildelning bör du definitivt ha ett Mac-antivirus.

Vilket Mac-antivirus ska jag välja?

Om du anser att din internetsäkerhet är värd att betala för bör du välja Kaspersky Antivirus Mac, Norton Antivirus Mac eller Mackeeper. Annars kan du köra på klassikern Avast som har ett gratis Antivirus för Mac.

Har virushoten mot Macen ökat?

Ja, det är de flesta internetsäkerhetsexperter överens om. Det har två orsaker. För det första har Apple fått ett rejält uppsving sedan deras iPhone och iPad lanserades vilket även har ökat försäljningen av Macar.  En ökad försäljning betyder fler Mac-användare och fler Mac-andvändare betyder att alltfler elaka hackare inriktar sig på Macen. För det andra så har Macen varit en mycket säker dator i årtionden vilket har gjort att många Mac-användare inte alls är lika försiktiga på nätet som PC-användare. Det här vet hackarna om och utnyttjar det också.