Spionprogram

Det allvarligaste hotet mot oss macanvändare och alla andra datoranvändare är spionprogrammen. Förvisso kan andra trojaner göra stor skada i själva datorn, men ett spionprogram kan skada hela din ekonomi och ditt privatliv. Ett spionprogram är en trojan som samlar på din känsliga information (såsom inloggningar, bankkontonummer och kontokortsuppgifter) och skickar iväg den till illasinnade personer som sedan kan använda sig av den.

Skydda din Mac mot spionprogram

Eftersom en Mac, precis som andra datorer, är känslig för trojaner är det ingen dum idé att ha ett antivirus för Mac eftersom det även stoppar spionprogram. Om fler hade haft ett antivirus i sina macar hade inte så många drabbats av trojanen flaschback när den slog till för något år sedan. Du behöver alltså inte skaffa ett separat spionprogram när du vill skydda din Mac mot spionprogram och andra trojaner.

Macen är känslig för spionprogram

Förra året (2013) hände det igen, en ny elak trojan slog till och drabbade många macar. Trojanen, som internetsäkerhetsföretaget F-Secure döpte till OSX/KitM.A, var ett avancerat spionprogram som tog skärmdumpar av allt som skedde på skärmen och sedan skickade iväg informationen. Spionprogrammet var signerat med falskt Apple Developer ID, vilket gjorde att Mac OS Gatekeeper som ska förhindra att skadlig programvara körs på datorn inte reagerade på spionprogrammet. Det är emellertid relativt enkelt att avslöja detta spionprogram eftersom skärmdumparna hamnar i en mapp som heter Macapp. Om du hittar en sådan mapp i din dator bör du direkt gå till inställningar -> användare & grupper -> startobjekt och bocka av mappen där. Som du ser kan även en Mac drabbas av spionprogram och det är därför vi på antivirusmac.nu rekommenderar att du installerar ett antivirus till mac per omgående om du inte redan har ett.